Specialios medicininės paskirties maisto produktai
Visuotinai yra žinoma, kad jeigu ligonio mitybos būklė prieš operaciją yra gera, jis greičiau pasveiksta po chirurginės procedūros. Priešingai, jeigu paciento mitybos būklė prieš procedūrą nėra gera, jo sveikimo laikotarpis ženkliai pailgėja. Egzistuoja tiesioginė priklausomybė tarp paciento mitybos būklės priešoperaciniu laikotarpiu ir jo savijautos (būsenos) po atliktos procedūros. Dėl nepakankamo baltymų kiekio, ilgiau gyja pooperacinės žaizdos, susilpnėja organizmo atsparumas, tuo pačiu padidėja infekcijos ir ilgesnės sveikimo trukmės rizika.
Todėl labai svarbu, kad ligonis, kurio mitybos būklė yra netinkama, prieš planuojamą chirurginę procedūrą būtų sustiprintas tinkamos tradicinės mitybos būdu arba taikant gydomąją mitybą.
Pasirengimas chirurginei operacijai
Jeigu ligonis gali valgyti ir nesiskundžia apetitu, jis turėtų valgyti 5 kartus per dieną, tolygiais laiko tarpais (geriausia kas 3 valandos). Porcijos neturėtų būti didelės. Patariama valgyti lengvai virškinamus (virtus garuose arba vandenyje ar orkaitėje keptus), maistingus, šviežiai paruoštus ir skoningai patiektus patiekalus. Labai svarbu, kad valgiaraštis būtų įvairus. Reikėtų vengti riebių, riebaluose keptų patiekalų, tirštų sriubų ir padažų, vidurių pūtimą sukeliančio maisto, kadangi tai yra sunkiai virškinama ir ilgai užsibūna skrandyje. Ligonio valgiaraštyje turėtų būti gausu grūdinių produktų (duonos, pyrago kepinių, javainių, košių, makaronų, bulvių), pilnaverčių baltymų, gaunamų iš mėsos ir pieno produktų, taip pat vaisių ir daržovių (jeigu ligonis gali valgyti, jų reikėtų duoti tiek žalių, tiek virtų).
Jeigu ligonis neturi apetito, maitinimų skaičių galima padidinti iki 6-7 kartų per dieną, atitinkamai sumažinant porcijų dydį.
Jeigu, nepaisant pastangų, ligonis visgi valgo per mažai ir nepriauga svorio, tokiu atveju, tikslinga papildyti dietą paruoštais vartoti specialios medicininės paskirties maisto produktais. Nedideliame tūryje yra daug energijos ir aukštos biologinės vertės baltymų. Kartu ligonis aprūpinamas vitaminų ir mineralų kompleksu. Nutridrink geriausia duoti tarp valgių. Jį būtina gerti lėtai ( 1 pakuotė išgeriama per mažiausiai 30 minučių), mažais gurkšneliais, užsigeriant vandeniu. Kaip dietos papildymą, priklausomai nuo poreikių, galima suvartoti nuo 1 iki 4 pakuočių per dieną. Vienoje pakuotėje yra 300 kcal ir 12 g baltymų, galinčių pakeisti pusryčius arba vakarienę.
Priežiūra po operacijos
Tyrimai rodo, kad apie 30-50% pacientų, po chirurginio gydymo, nustatomas įvairaus laipsnio mitybos nepakankamumas. Todėl, tinkama ligonio mityba yra ypač svarbi, nes, priešingu atveju, prasta mitybos būklė dar labiau blogėja, didėja pooperacinių komplikacijų rizika, ilgėja sveikimo trukmė. Kai kuriais atvejais, betarpiškai po operacijos, ligoniui būtinas specialus maitinimas (pvz. per zondą arba į veną), kurį skiria gydytojas. Jeigu ligonis gali valgyti per burną, būtina pasirūpinti, kad jis suvartotų pakankamą kiekį maisto. Mitybos taisyklės yra tokios pačios kaip ir prieš operaciją – mažiausiai 5 maitinimai, nedidelės porcijos, lengvai virškinami, tačiau maistingi patiekalai. Jeigu ligoniui sudėtinga valgyti savarankiškai, jį būtina maitinti. Jeigu, nepaisant pastangų, ligonis valgo per mažai, netenka svorio, jaučia nuolatinį silpnumą, tikslinga papildyti mitybą Nutridrink tipo paruoštais vartoti specialios medicininės paskirties maisto produktais.